بیشتر کودکان ممکن است حوادث وحشتناک یا استرس زا را تجربه کنند که می تواند بر افکار، احساسات و رفتار آنها تأثیر منفی بگذارد. اگرچه بیشتر کودکان ممکن است به سرعت از چنین تجربیات منفی بهبود یابند، برخی از کودکانی که تحت تأثیر استرس شدید قرار می گیرند می توانند در دراز مدت تحت تأثیر قرار گیرند. وقایع آسیب زا مانند ، خشونتدر مدرسه، از دست دادن یکی از عزیزان یا حتی خشونت خانگی، می تواند منجر به علائم اختلال استرس پس از سانحه شود و بر رشد کودک تأثیر بگذارد. PTSD در کودکان و درمان آن
PTSD در کودکان
یکی از اختلالاتی که در کلینیک نوروفیدبک توانش مورد ارزیابی و درمان قرار می گیرد اختلال PTSD در کودکان می باشد.
همه کودکان ممکن است حوادث بسیار استرس زایی را تجربه کنند که بر نحوه تفکر و احساس آنها تأثیر می گذارد. بیشتر اوقات، کودکان به سرعت و به خوبی بهبود می یابند. با این حال، گاهی اوقات کودکانی که استرس شدیدی را بر اثر فوت والدین ، جدایی والدین، خشونت، تصادف ، حتی ترس شدید از پزشک و…. تجربه میکنند، در درازمدت تحت تأثیر قرار میگیرند. PTSD در کودکان و درمان آن
کودک می تواند مستقیماً این ضربه را تجربه کند یا شاهد وقوع آن برای شخص دیگری باشد. هنگامی که کودکان علائم طولانی مدت (بیش از یک ماه) را از چنین استرسی ایجاد می کنند که باعث ناراحتی یا تداخل در روابط و فعالیت های آنها می شود، ممکن است به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) تشخیص داده شود. PTSD در کودکان و درمان آن
کودکان مبتلا به این عارضه می توانند در زمینه های خاصی مانند زبان، مهارت های حرکتی و غیره دچار تاخیر در رشد شوند.
تحقیقات نشان می دهد که حدود 14 تا 43 درصد از پسران و 15 تا 43 درصد از دختران حداقل یک رویداد آسیب زا را تجربه می کنند. در این میان، 1-6٪ از پسران و 3-15٪ از دختران تمایل به ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه دارند. در صورت عدم درمان، این وضعیت میتواند سالها ادامه داشته باشد و احتمال ابتلای بیمار به سایر اختلالات روانپزشکی را افزایش دهد و عملکرد روانی اجتماعی او را در بزرگسالی مختل کند.
کودکان و نوجوانان مبتلا به PTSD هنگامی که در معرض موقعیت هایی قرار می گیرند که آنها را به یاد رویداد آسیب زا می اندازد، پریشانی عاطفی و جسمی زیادی را احساس می کنند. برخی ممکن است بارها و بارها تروما را دوباره تجربه کنند. ممکن است در طول روز کابوس و خاطرات آزاردهنده داشته باشند.
علائم اختلال استرس پس از سانحه ممکن است در عرض یک ماه پس از یک رویداد آسیب زا شروع شود، اما گاهی اوقات علائم ممکن است تا سالها پس از رویداد ظاهر نشوند. این علائم باعث ایجاد مشکلات قابل توجهی در موقعیت های اجتماعی یا کاری و در روابط می شود همچنین می توانند در توانایی فرد برای انجام کارهای عادی روزانه تداخل ایجاد کنند.
از شایعترین علائم اختلال استرس پس از حادثه در کودکان به بیقراری و آشفتگی، اجتناب از یاد آوری واقعه آسیبزا، افسردگی و اضطراب، پرخاشگری در مدرسه و خانه، اختلال در یادگیری و انجام تکالیف تحصیلی، احساس گناه، شب ادراری و مکیدن انگشت، گوش به زنگی مداوم، اختلالات خواب و کابوسهای شبانه، زود رنجی و تحریک پذیری بالا، واکنشهایی مانند از جا پریدنهای زیاد و به صورت افراطی، اختلال در تمرکز و توجه می توان اشاره کرد.
علائم PTSD در کودکان
علائم PTSD به طور کلی به چهار نوع گروه بندی می شوند: خاطرات مزاحم یا سرزده ، اجتناب، تغییرات منفی در تفکر و خلق و خو، و تغییر در واکنش های فیزیکی و احساسی. علائم ممکن است در طول زمان متفاوت باشد یا از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
خاطرات سرزده
خاطرات ناراحت کننده مکرر و ناخواسته از رویداد آسیب زا
احیای رویداد آسیب زا به گونه ای که گویی دوباره اتفاق می افتد (فلش بک)
رویاهای ناراحت کننده یا کابوس در مورد رویداد آسیب زا
پریشانی شدید عاطفی یا واکنش های فیزیکی به چیزی که شما را به یاد رویداد آسیب زا می اندازد
اجتناب: علائم اجتناب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تلاش برای اجتناب از فکر کردن یا صحبت کردن در مورد رویداد آسیب زا
اجتناب از مکان ها، فعالیت ها یا افرادی که شما را به یاد رویداد آسیب زا می اندازد
تغییرات منفی در تفکر و خلق و خو
علائم تغییرات منفی در تفکر و خلق ممکن است شامل موارد زیر باشد:
افکار منفی در مورد خود، دیگران یا جهان
ناامیدی نسبت به آینده
مشکلات حافظه، از جمله به یاد نیاوردن جنبه های مهم رویداد آسیب زا
مشکل در حفظ روابط نزدیک
احساس جدایی از خانواده و دوستان
عدم علاقه به فعالیت هایی که زمانی از آنها لذت می بردید
مشکل در تجربه احساسات مثبت
احساس بی حسی عاطفی
تغییرات در واکنش های فیزیکی و عاطفی
علائم تغییرات در واکنش های فیزیکی و عاطفی (که علائم برانگیختگی نیز نامیده می شود) ممکن است شامل موارد زیر باشد:
به راحتی مبهوت یا ترسیده شدن
همیشه احساس خطر می کند.
رفتارهای خود تخریبی
رفتارهای خود تخریبی، مانند نوشیدن بیش از حد الکل یا رانندگی با سرعت زیاد
مشکل خواب
مشکل در تمرکز
تحریک پذیری، طغیان خشم یا رفتار پرخاشگرانه
احساس گناه یا شرم شدید
برای کودکان 6 ساله و کمتر، علائم و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
نمایش مجدد رویداد آسیب زا یا جنبه هایی از رویداد آسیب زا از طریق بازی
رویاهای ترسناکی که ممکن است شامل جنبه هایی از رویداد آسیب زا باشد یا نباشد
PTSD در کودکان و درمان آن
علائم PTSD می تواند در طول زمان از نظر شدت متفاوت باشد. هنگامی که به طور کلی استرس دارید، یا زمانی که با یادآوری آنچه که از سر گذرانده اید مواجه می شوید، ممکن است علائم PTSD بیشتری داشته باشید. به عنوان مثال، ممکن است صدای یک ماشین را بشنوید و یک تصادف را دوباره تجربه کنید. یا ممکن است گزارشی در مورد فوت والدین ببینید و خاطرات از دست دادن والدین خود را به یاد آورید.
کاربرد نوروفیدبک در درمان اختلال PTSD
. اختلال PTSD یک اختلال مغزی که باعث ایجاد یک واکنش شدید استرسی میشود؛ برای اینکه این اختلال در کودکان درمان شود باید با ایجاد کنترل در مغز باعث کاهش حملات استرسی شویم. درمان استرس و اضطراب با نوروفیدبک نیز میتواند به روند درمانی کمک کند. نوروفیدبک با کنترل استرس موجب تولید آرامش و کاهش پاسخ استرس زا در کودک به تروما میشود
اختلال استرس پس از سانحه در صورتی که درمان نشود باعث ایجاد اختلال در زندگی طبیعی فرد میشود.
درمان PTSD با نوروفیدبک یکی از روشهایی نوینی است که توسط متخصصان استفاده میشود. درمان با نوروفیدبک به دلیل غیر تهاجمی بودن، مستقل از دارو، و نداشتن عوارض بسیار مورد توجه است.
در کلینیک نوروفیدبک توانش که جز بهترین مرکز نوروفیدبک در تهران است خدمات درمانی بوسیله روش نوروفیدبک برای کودکان و بزرگسالان انجام می شود و شما می توانید جهت استفاده از خدمات بهترین مرکز نوروفیدبک در تهران با شماره های 8-02166570947 یا شماره همراه 09304050331 و همچنین با کلیک بر روی لینک واتس آپ با ما در ارتباط باشید.